SUPERPRZEPIS

Królik w marchewce z groszkiem

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Królik w marchewce z groszkiem Więcej zdjęć (2)

Smaczne mięso z królika duszone w sosie śmietankowym z dodatkiem marchewki i groszku. Polecam na rodzinny obiad, bo mogą go jeść nawet najmłodsze dzieci.

Składniki:

Królik w marchewce z groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Królik w marchewce z groszkiem

ETAP 1:

Królik w marchewce z groszkiem
Mięso natrzeć przyprawami i skropić olejem.

Mięso z królika natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i skropić olejem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

ETAP 2:

Królik w marchewce z groszkiem
Królika obsmażyć i przełożyć do większego garnka.

Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem.

ETAP 3:

Królik w marchewce z groszkiem
Warzywa pokroić i obsmażyć krótko na patelni.

Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Wrzucić na patelnię na której smażył się królik i krótko obsmażyć warzywa.

ETAP 4:

Królik w marchewce z groszkiem
Obsmażone warzywa przełożyć do mięsa i zalać wodą.

Przełożyć do królika i całość zalać wodą, tak aby wszystko znalazło się pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Wrzucić liść laurowy i dusić pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. W miarę potrzeby dolać więcej płynu.

ETAP 5:

Królik w marchewce z groszkiem
Pod koniec duszenia dodać groszek konserwowy.

Pod koniec dodać groszek, wlać kremówkę i doprawić. Dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa.
Podałam z ziemniakami. Smacznego :)