Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 2

1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i

Królik w musztardzie

Składniki:

Królik w musztardzie

 

  • (6 porcji):

 

  • 1 tuszka krolicza wagi ok. 1,5 kg

 

  • 2 łyżki ostrej musztardy

 

  • 1 łyżka oliwy

 

  • 2 łyżki bialego wytrawnegowina

 

 

  • sol

 

Sposób przygotowania:

Królik w musztardzie
1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i doprawic
pieprzem.


2. Tuszke krolika oplukac, osuszyc i podzielic na 6 czesci. Posmarowac je rozprowadzona oliwa musztarda, ulozyc w rynience do pieczenia i wstawic do nagrzanego do temp. 260żC piekarnika. Po 10 min zalac 125 ml wody, po czym piec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiajac sosem z pieczenia. Wyjąć z
pieca.


3. Królika przelozyc na ogrzany polmisek i trzymac w cieple. Rynienke wstawic
na ogien. wlac wino i mieszac drewniana lyzka az do niemal calkowitego odparowania. dodac smietanke i ogrzewac, caly czas intensywnie mieszajac, tak by nie dopuscic do zagotowania sie sosu. Zdjac z ognia, doprawic sola i ponownie wymieszac. Sosem tym polac ulozone na polmisku porcje krolika. Podawac z makaronem domowym.

Tagi:

mięso danie