Królik w roli głównej - przepisy

  • 1

Zdrowo się odżywiasz? A może masz w domu małe dzieci? Najlepszy pomysł na mięsny obiad to królik, jest on lekkostrawny i trawiony nawet przez małe brzuszki. Przeczytaj artykuł i zobacz jak go przyrządzić!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Królik w roli głównej - przepisy

Mięso z królika jest niezwykle cenne pod względem odżywczym, zawiera ono aminokwasy oraz składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B oraz cynk, kobalt i żelazo-  niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Królicze mięso jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego i dlatego doskonałe nadaję się dla małych dzieci, również tych cierpiących na alergię.

Kiedy kupimy tuszkę króliczą, należy ją zabejcować na 2-3 dni w wytrawnym czerwonym winie, oliwie z pokrojonymi warzywami lub occie winnym z dodatkiem czosnku, imbiru, ziaren jałowca, majeranku, bazylii i innych ulubionych ziół. Tak przygotowane mięso zyskuje kruchość, soczystość i niesamowity charakterystyczny aromat.

Mięso królicze jest niezwykle cenione w kulinarnym świecie. Można je gotować, dusić, piec i smażyć. Może być elementem zup, gulaszów i pysznych sosów. Można go faszerować lub przyrządzić z niego wykwintny pasztet. Mięso królicze cudownie smakuje w towarzystwie gotowanych lub świeżych warzyw, a także pieczarek czy grzybów leśnych.

Pokażemy kilka sprawdzonych i doskonałych potraw z królika. Sprawdź przepisy i zasmakuj się kulinarnie!

Królik doskonały

Mięso z królika jest smaczne na co dzień, ale warto także pochwalić się wspaniałym daniem, przed swoimi gośćmi, podczas przyjęcie lub rodzinnej uroczystości. Świetnym sposobem, by zadowolić podniebienia wszystkich smakoszy jest przygotowanie królika w marynacie miodowo- czosnkowej. Autorka przepisu renatka1 sprawiła, że danie ma słodkawy, charakterystyczny smak. Potrawę tę zaserwować można z ziemniakami i ulubioną surówką. Zewa dodała przepisy na pysznego królika z pieczarkami i cebulą oraz królika w sosie grzybowym. Potrawy te świetnie smakują z rozmarynem, słodką papryką, masłem czy śmietaną oraz ulubionymi świeżymi ziołami.

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Królik w sosie z rozmarynem
Królik z wiśniową nutą Królik na pomidorową nutę

 Doskonałym daniem obiadowym, idealnym również dla dzieci, będzie potrawka z królika z papryką i fasolą, udostępnione przez 2milutka. Przysmak ten bogaty jest w smaczne i zdrowe warzywa. Właścicielka receptury poleca podawać potrawę z ziemniakami lub ryżem.Królik na pomidorową nutę oraz królik w sosie z rozmarynem to pomysły dodane przez zbysiowa. Różnorodne dodatki i przyprawy wykorzystane w przepisach dodają daniom niespotykanego i wyszukanego smaku. Podawać je można ze swoimi ulubionymi składnikami: ryżem , ziemniakami, warzywami gotowanymi na parze, a także kaszą lub makaronem. Kolejnym ciekawym przysmakiem jest królik z wiśniową nutą, dodany przez mariwanna.  Oryginalny smak potrawy zasługuje na uznanie wszystkich domowników.

Królik w sosie z rozmarynem

Prawda, że dania wyglądają świetnie? Zainspirujcie się kulinarnie i przyrządźcie je zgodnie z przepisem lub dowolnie je modyfikując. Czekamy na efekty Waszej pracy!

                                                    Dodaj przepis