iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Królik w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chodził za mną smak królika w śmietanie takiego jak przygotowywała moja babcia. Dzisiaj sobie takiego przygotowałam. Smak co prawda inny, ale też pyszny.

Królik w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Królik w śmietanie
Królika poporcjować i osuszyć, następnie skropić sokiem z połowy cytryny i posypać grubo mielonym czarnym pieprzem, odstawić na kilka minut. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim obtoczone w mące kawałki mięsa, obsmażone mięso przełożyć do garnka szybkowaru, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do mięsa. 1/2 szklanki wody wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso i zagotować powstały sos dolać do mięsa, następnie do garnka dodać suszone pomidory, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki tymianku oraz 1 listek laurowy na koniec dolać śmietanę i przykryć pokrywą szybkowarową. Garnek postawić na gazie i gotować około 15 minut od momentu wyskoczenia zaworu po tym czasie spuścić z garnka parę i podawać mięso z królika posypane zieloną pietruszką, osobno podać powstały sos śmietanowy.
Królik w śmietanie
Mięso z królika poporcjować i osuszyć.
Królik w śmietanie
Mieso obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle.
Królik w śmietanie
Do miesa dodać pozostałe składniki i śmietankę.
Królik w śmietanie
Zamknąć garnek pokrywą szybkowarową i ugotować.

Tagi:

mięso danie