Strona główna Królik w smietanie, z grzybami

Królik w smietanie, z grzybami

Królik « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Królik w smietanie, z grzybami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Królik w smietanie, z grzybami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Wspaniale mieso, szybko sie robi, smakuje wspaniale :)


trudność: średne
czas:

Królik w smietanie, z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 tuszka królika
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • smietana slodka
  • grzyby lesne swieze lub suszone
  • ew. pieczarki zamiennie
  • 1 duza cebula
  • 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet
  • tluszcz do smazenia

Królik w smietanie, z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w smietanie, z grzybami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-05-13 11:30
Jak zwykle nic dodać , nic ująć.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-05-13 13:08
Znam ten przepis, robilam i polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska
offline

2009-05-13 13:57
wykwintne danie, aż ślinka cieknie!
Skomentuj
Oceń:
0
tokijka

tokijka
offline

2009-09-16 02:17
Bardzo dobry przepis ale mam krolika peta i nie mam serca....
Skomentuj
Oceń:
0
swissmarta

swissmarta
offline

2010-02-27 17:44
Swietny przepis. Wyprobowalam go dzisiaj, obiad wyszedl fantastyczny, wszyscy zachwyceni.
Podawalam kroliczka z risotto. Polacam sedecznie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-03-25 00:02
na święta będę miał króliki także jak znalazł. Grzybów suszonych również ok 150g dodać czy mniej?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Pasztet z królika  Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką
Królik duszony w sosie cebulowym Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową
Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem
Królik w sosie śmietanowym Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane