Strona główna Królik w smietanie, z grzybami

Królik w smietanie, z grzybami

Królik « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Królik w smietanie, z grzybami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Królik w smietanie, z grzybami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Wspaniale mieso, szybko sie robi, smakuje wspaniale :)


trudność: średne
czas:

Królik w smietanie, z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 tuszka królika
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • smietana slodka
  • grzyby lesne swieze lub suszone
  • ew. pieczarki zamiennie
  • 1 duza cebula
  • 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet
  • tluszcz do smazenia

Królik w smietanie, z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w smietanie, z grzybami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-05-13 11:30
Jak zwykle nic dodać , nic ująć.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-05-13 13:08
Znam ten przepis, robilam i polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska
offline

2009-05-13 13:57
wykwintne danie, aż ślinka cieknie!
Skomentuj
Oceń:
0
tokijka

tokijka
offline

2009-09-16 02:17
Bardzo dobry przepis ale mam krolika peta i nie mam serca....
Skomentuj
Oceń:
0
swissmarta

swissmarta
offline

2010-02-27 17:44
Swietny przepis. Wyprobowalam go dzisiaj, obiad wyszedl fantastyczny, wszyscy zachwyceni.
Podawalam kroliczka z risotto. Polacam sedecznie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-03-25 00:02
na święta będę miał króliki także jak znalazł. Grzybów suszonych również ok 150g dodać czy mniej?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem
Królik w sosie śmietanowym Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin
Comber z królika z pieczarkami Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku Królicze nogi w paprykowym sosie
Delikatne mięso z królika Pieczony królik z boczniakami Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane