Strona główna Królik w smietanie, z grzybami

Królik w smietanie, z grzybami

Królik « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Królik w smietanie, z grzybami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Królik w smietanie, z grzybami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Wspaniale mieso, szybko sie robi, smakuje wspaniale :)


trudność: średne
czas:

Królik w smietanie, z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 tuszka królika
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • smietana slodka
  • grzyby lesne swieze lub suszone
  • ew. pieczarki zamiennie
  • 1 duza cebula
  • 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet
  • tluszcz do smazenia

Królik w smietanie, z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w smietanie, z grzybami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-05-13 11:30
Jak zwykle nic dodać , nic ująć.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-05-13 13:08
Znam ten przepis, robilam i polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska
offline

2009-05-13 13:57
wykwintne danie, aż ślinka cieknie!
Skomentuj
Oceń:
0
tokijka

tokijka
offline

2009-09-16 02:17
Bardzo dobry przepis ale mam krolika peta i nie mam serca....
Skomentuj
Oceń:
0
swissmarta

swissmarta
offline

2010-02-27 17:44
Swietny przepis. Wyprobowalam go dzisiaj, obiad wyszedl fantastyczny, wszyscy zachwyceni.
Podawalam kroliczka z risotto. Polacam sedecznie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-03-25 00:02
na święta będę miał króliki także jak znalazł. Grzybów suszonych również ok 150g dodać czy mniej?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką Królik duszony w sosie cebulowym
Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem Królik w sosie śmietanowym
Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin Comber z królika z pieczarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane