Strona główna Królik w smietanie, z grzybami

Królik w smietanie, z grzybami

Królik « poprzedni | następny »
Glumanda

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1
Królik w smietanie, z grzybami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Wspaniale mieso, szybko sie robi, smakuje wspaniale :)


trudność: średne
czas:

Królik w smietanie, z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 tuszka królika
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • smietana slodka
  • grzyby lesne swieze lub suszone
  • ew. pieczarki zamiennie
  • 1 duza cebula
  • 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet
  • tluszcz do smazenia

Królik w smietanie, z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w smietanie, z grzybami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2009-05-13 11:30
Jak zwykle nic dodać , nic ująć.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-05-13 13:08
Znam ten przepis, robilam i polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska

2009-05-13 13:57
wykwintne danie, aż ślinka cieknie!
Skomentuj
Oceń:
0
tokijka

tokijka

2009-09-16 02:17
Bardzo dobry przepis ale mam krolika peta i nie mam serca....
Skomentuj
Oceń:
0
swissmarta

swissmarta

2010-02-27 17:44
Swietny przepis. Wyprobowalam go dzisiaj, obiad wyszedl fantastyczny, wszyscy zachwyceni.
Podawalam kroliczka z risotto. Polacam sedecznie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw

2011-03-25 00:02
na święta będę miał króliki także jak znalazł. Grzybów suszonych również ok 150g dodać czy mniej?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami Królik w sosie śmietanowym Królik w glazurze
Duszone mięso z królika Królik w śmietanie Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
Pasztet z królika  Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką
Królik duszony w sosie cebulowym Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane