Strona główna Królik w smietanie, z grzybami

Królik w smietanie, z grzybami

Królik « poprzedni | następny »
Glumanda

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1
Królik w smietanie, z grzybami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Wspaniale mieso, szybko sie robi, smakuje wspaniale :)


trudność: średnie
czas:

Królik w smietanie, z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 tuszka królika
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • smietana slodka
  • grzyby lesne swieze lub suszone
  • ew. pieczarki zamiennie
  • 1 duza cebula
  • 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet
  • tluszcz do smazenia

Królik w smietanie, z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w smietanie, z grzybami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2009-05-13 11:30
Jak zwykle nic dodać , nic ująć.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-05-13 13:08
Znam ten przepis, robilam i polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska

2009-05-13 13:57
wykwintne danie, aż ślinka cieknie!
Skomentuj
Oceń:
0
tokijka

tokijka

2009-09-16 02:17
Bardzo dobry przepis ale mam krolika peta i nie mam serca....
Skomentuj
Oceń:
0
swissmarta

swissmarta

2010-02-27 17:44
Swietny przepis. Wyprobowalam go dzisiaj, obiad wyszedl fantastyczny, wszyscy zachwyceni.
Podawalam kroliczka z risotto. Polacam sedecznie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw

2011-03-25 00:02
na święta będę miał króliki także jak znalazł. Grzybów suszonych również ok 150g dodać czy mniej?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Zblenderowany pasztet Królik wytrawny  Pasztet z królikiem
Królik czosnkowo paprykowy Królik w sosie śmietanowym Królik z czosnkiem z pomarańczą
Króliczy pasztet z piekła rodem Sałatka z piersią królika i żurawiną Królik na pomidorową nutę
Pasztet z królika Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami Królik w sosie śmietanowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane