zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1962]

Królik w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny królik w sosie grzybowym, świetny pomysł na obiad. Najlepiej podawać z ulubionymi dodatkami.

Królik w sosie grzybowym

Składniki:

Królik w sosie grzybowym

Sposób przygotowania:

Królik w sosie grzybowym

Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go. Grzyby zalać gorącą wodą i namoczyć. Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Potem podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości. Dodać odsączone grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika. W razie potrzeby doprawić. Śmietankę zahartować odrobiną płynu z duszenia królika i wlać do garnka z zawartością. Zagotować i jeszcze chwilkę gotować. Podawać np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub inną.