2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Królik w sosie warzywno -śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny duszony królik w aromatycznym warzywnym sosie .

Królik w sosie warzywno -śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w sosie warzywno -śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie warzywno -śmietanowym
Mięso myjemy kroimy na porcje. Warzywa obieramy myjemy trzemy na tarce jarzynowej ,por kroimy na krążki . Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody dodajemy ziele i liść laurowy solimy i doprowadzamy do wrzenia ,następnie wrzucamy na wrzątek mięso z królika ,dodajemy starte warzywa i pokrojony por i dusimy pod przykryciem około 1,5 godz aż mięso będzie miękkie,wyjmujemy mięso na miseczkę liście i ziele wyciągamy i wyrzucamy a sos warzywny miksujemy blenderem na krem.Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Z mąki robimy zawiesinę i wlewamy do sosu i gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć ,odstawiamy z ognia, odlewamy 3 łyżki sosu i rozrabiamy ze śmietaną wlewamy do sosu i wkładamy mięso . Wszystko razem wymieszać i podawać,najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i sałatką z kapusty kiszonej. Polecam bo danie jest pożywne i apetyczne a mięso z królika zdrowe.
Królik w sosie warzywno -śmietanowym
Szykujemy wszystkie potrzebne składniki
Królik w sosie warzywno -śmietanowym
warzywa potrzebne do sosu trzemy na tarce
Królik w sosie warzywno -śmietanowym
Na wrzątek wkładamy mięso ziele i liść laurowy
Królik w sosie warzywno -śmietanowym
a następnie wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem

Tagi:

mięso