aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Królik w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla odmiany, tym razem przygotowałam królika w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki, pieczarek i wyrazistej cebuli. Całości smaku dopełniłam aromatycznym czosnkiem.

Królik w sosie warzywnym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Królik w sosie warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie warzywnym
Mięso królika myjemy i osuszamy, przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju do zrumienienia. Następnie królika przekładamy do garnka. 

Do oleju na którym smażył się królik wlewamy wodę i zagotowujemy, przelewamy do garnka z królikiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. 

Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone w plasterki marchewki i pieczarki.

Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Gdy mięso i warzywa są prawie miękkie, wówczas wlewamy śmietanę i przyprawiamy całość Kucharkiem. 

Gotujemy jeszcze przez 5 minut co chwilę mieszając. 

Tak przygotowanego królika podajemy jako danie na gorąco.
Królik w sosie warzywnym
Umytego i osuszonego królika posypujemy solą i pieprzem.
Królik w sosie warzywnym
Następnie panierujemy w mące i smażymy do zrumienienia.
Królik w sosie warzywnym
Królika przekładamy do garnka, zalewamy wodą i wrzucamy cebule.
Królik w sosie warzywnym
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę.
Królik w sosie warzywnym
Pod koniec dorzucamy pokrojone pieczarki.
Królik w sosie warzywnym
Całość zalewamy śmietaną kremówką.