ajrinwu

ajrinwu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Królik w sosie z ciemnych winogron smakuje zupełnie inaczej, ma nietypowy i ciekawy smak w sam raz na świąteczny obiad.

Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki
Mięso z królika dobrze doprawione opiekamy i dusimy do miękkości. Ciemne winogrona pozbawiamy gałązek, myjemy i odmierzamy miseczkę.

Odmierzone i obrane winogrona dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Mięso wyjmujemy z powstałego sosu, winogrona przecieramy przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy).

Z 2 łyżeczek mąki pszennej i pół szklanki wody robimy zawiesinę. Wlewamy sos na patelnię zagotowujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę oraz malutką pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Majeranek oraz pieprz czarny mielony i solimy do smaku.

Na koniec kiedy cebulka zmięknie dodajemy zawiesinę z mąki i wody cały czas mieszając.

Królika podajemy z powstałym sosem. 


Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki
Mięso z królika dobrze doprawione opiekamy i dusimy do miękkości.
Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki
Ciemne winogrona pozbawiamy gałązek i odmierzamy miseczkę.
Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki
Odmierzone i obrane winogrona dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki
Mięso wyjmujemy z powstałego sosu, przecieramy przez sitko i doprawiamy do smaku.