mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Królik w sosie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Królik bardzo delikatne i chude mięso. Polecany szczególnie dzieciom. Polecam dodać warzywa podczas duszenia mięsa w ten sposób przemycimy ich porcję dla niejadków.

Królik w sosie z warzywami

Składniki:

Królik w sosie z warzywami

 

  • marynata królika:

 

  • 2 udźca z królika
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 Łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 1 łyżka przyprawy do dziczyzny
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz

 

  • pozostałe:
  • 1 marchewka
  • 1 plaster selera
  • 1 pietruszka korzeń

 

  • Sos:
  • wywar do mięsa
  • 1 łyżka płaska mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Królik w sosie z warzywami

ETAP 1:

Królik w sosie z warzywami
cebula obrana i pokrojona na desce w talarki

Cebule biała obieram i kroję w talarki.

ETAP 2:

Królik w sosie z warzywami
królik w marynacie odstawiony na dobę do lodówki

Królika dokładnie myję osuszam i przekładam do pojemnika szklanego albo miski. Dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz, oliwę, cebulę, paprykę wędzoną, czubricę, przyprawę do dziczyzny i mięso dokładnie nacieram składnikami marynaty.

Odstawiam szczelnie przykryte do lodówki na noc a najlepiej na 24 h.

ETAP 3:

Królik w sosie z warzywami
królik duszony w wysokim rondlu podlewany od czasu do czasu

Na drugi dzień przekładam królika do wysokiej brytfanny. Warzywa obieram myję i kroję na paski, dodaję do mięsa i razem duszę na wolnym ogniu około godzinę 15 minut aż mięso będzie miękkie.

Od czasu do czasu podlewam wodą podczas duszenia. Warzywa wyjmuję kroję w kostkę, mięso tez wyjmuję.

ETAP 4:

Królik w sosie z warzywami
sos zrobiony z soków które królik wytworzy zaciągnięty

Do kubka wsypuję mąkę, dodaję 1/4 szklanki wody mieszam dokładnie i wlewam do gotującego się wywaru od mięsa.

Na końcu dodaję śmietanę i chwile gotuję.