suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Królki z warzywami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na niedzielny obiad polecam pyszne danie z królika z warzywami. Danie dla ok 2,3 osób.

Królki z warzywami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królki z warzywami.

 

  • 2 tylne nogi z królika;
  • 1 duża cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1/2 średniej wielkości papryki;
  • 1 średniej wielkości marchewka;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1/2 szklanki rosołu;
  • estragon, papryka mielona, sól, pieprz, melisa

Sposób przygotowania:

Królki z warzywami.
Mięso myjemy, obsuszamy ręcznikiem papierowym, dno garnka natłuszczamy 1 łyżką oleju, wkładamy mięso. Warzywa (papryka i marchewka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę paprykę i w talarki marchewkę, dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w ćwiartki, a czosnek w malutką kosteczkę, dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy przyprawami i zalewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem do miękkości, ok 45 min. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki.
Królki z warzywami.
Do garnka wkładamy mięso oraz wszystkie warzywa.
Królki z warzywami.
Całość posypujemy przyprawami, dodajemy olej, rosół i dusimy pod przykryciem.