jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krótko smażony dżem agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dżem krótko smażony jest świetną podstawą do przygotowania sosu lub dodatkiem do porannej bułeczki czy też twarożku.

Krótko smażony dżem agrestowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krótko smażony dżem agrestowy

 

  • 1 kg niedojrzałego agrestu
  • 40 dag cukru
  • 3 łyżki wody

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krótko smażony dżem agrestowy
Obieramy i myjemy agrest. Wsypjemy go do rondla z grubym dnem, dodajemy wodę i na małym ogniu rozgotowujemy go trochę pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po 15 minutach zestawiamy z ognia i studzimy. Przygotowujemy słoiki (wyprażamy je w piekarniku lub mikrofalówce). Dżem zagrzewamy na płycie i smażymy mieszając kolejne 15 minut. Przekładamy go do słoiczków, zakręcamy po czym pasteryzujemy przez 15 minut w temp. 90 st. C.
Krótko smażony dżem agrestowy
Przekładamy go do słoiczków, zakręcamy po czym pasteryzujemy przez 15 minut w temp. 90 st. C.

Tagi:

agrest owoce