czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Krówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo pyszne krówkowe ciasto z dodatkiem chrupiących orzechów oraz słonych krakersów... Moja rodzinka się nim zajada;)

Krówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krówka

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 budyń o smaku karmelowym,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Masa śmietanowa;
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki pełnego mleka w proszku,
  • 1/2 laski wanilii,
  • łyżka żelatyny,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru.

 

  • Polewa;
  • 300g cukierków krówek,
  • łyżka mleka w proszku,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 200g krakersów,
  • posiekane orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

Krówka
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do przygotowanje blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 175st. Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą. 2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić. W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto. 3. Masło, śmietankę i krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać mleko w proszku. Na cieście rozłożyć karkersy, jeden obok drugiego. Rozsmarować polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić.
Krówka
Na biszkopcie rozsmarować masę śmietanową
Krówka
Rozłożyć krakersy, rozsmarować polewę, posypać orzechami