sylwiaa8705

sylwiaa8705

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Krówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo dobre. Udało się za pierwszym razem.

Krówka

Składniki:

Krówka

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej Diamant)
  • 3 opakowania herbatników
  • masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 200g miękkiego masła

 

  • puszka kajmaku
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietanfix
  • łyżka cukru pudru
  • czekolada do starcia

 

Sposób przygotowania:

Krówka
Ciasto (biszkopt):
W małej misce mieszamy: 4 żółtka, łyżeczkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy 4 białka z 3/4 szklanki cukru cukru.
Do ubitych białek dodajemy masę z małej miski i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki i mieszamy delikatnie.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy w 170 stopniach do złotego koloru.

Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru.
0,5 szklanki cukru mieszamy z 3 żółtkami i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż do momentu uzyskania gęstej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Zimną masę miksujemy z dodatkiem 200g miękkiego masła.

Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na dolną część wykładamy połowę masy budyniowej, a na nią warstwę herbatników. Następnie masę kajmakową (najlepiej posmarować herbatnik przed położeniem go na masę budyniową) na którą kładziemy drugą warstwę herbatników a na nie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy górną częścią biszkoptu.
Na samym końcu kładziemy bitą śmietanę, którą robimy tak:
500ml śmietanki 30% miksujemy z dwoma opakowaniami śmietanfixu i łyżką cukru pudru do momentu uzyskania sztywnej piany.
Na bitą śmietanę można zetrzeć czekoladę.

Smacznego!!:)