Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Krówka Babci Jadzi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Troche pracy i brudnych naczyn, ale efekt wart tego wysilku

Krówka Babci Jadzi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krówka Babci Jadzi

 

 

 

  • orzechów (ja robię to ciasto z laskowymi i włoskimi, ale najlepiej wykorzystać takie, jakie najlepiej

 

 

Sposób przygotowania:

Krówka Babci Jadzi
Najpierw trzeba upiec biszkopt: Bierzemy 2 miski - rozdzielamy białka od żółtek, do jednej wkładamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dokładamy po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy na sitko i powoli dodajemy do masy jajecznej. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180°C. Zanim się upiecze robimy krem: Gotujemy mleko z cukrem, do wrzącego wsypujemy kaszę mannę ( koniecznie trzeba cały czas mieszać, bo zrobią się grudy :)). Ugotowaną masę studzimy, następnie miksujemy w masłem i margaryną. Połowę mieszamy z połową puszki krówki. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, studzimy i przekrajamy na 3 części. Przekładamy kremem:biszkopt - krem z krówką - biszkopt - biały krem - biszkopt - masa krówkowa z puszki. Wierzch posypujemy orzechami i......Gotowe! Smacznego!
Krówka Babci Jadzi
brudzimy mnostwo naczyn, ale zapewniam, ze warto:)
Krówka Babci Jadzi
oto cieplutki biszkopt Babci Jadzi - kiedy ostygnie przemieni sie...
Krówka Babci Jadzi
tak wyglada po "operacji" :) najlepiej smakuje po pobycie w lodowce