jumawi

jumawi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Krówka na rauszu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto zawiera alkohol a więc dla dorosłych

Krówka na rauszu

Składniki:

Krówka na rauszu

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kostka masła
  • 20 dag migdałów w płatkach
  • 4 paczki (ok. 25szt) herbatników
  • ok. 200 ml wódki

 

Sposób przygotowania:

Krówka na rauszu
Mleko w puszce gotować ok 2,5 godz., trochę przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodać cukier puder, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i upiec biszkopt. Masło zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Nasączyć biszkopt, posmarować połową masy i układać nasączone herbatniki, rozsmarować resztę masy na herbatnikach. Na suchej patelni uprażyć migdały i posypać ciasto.

Tagi:

biszkopt