Krówki domowe

Desery « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Krówki domowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Cukierki z mleka, masła i cukru o waniliowym aromacie, świeże ciągnące, a z upływem czasu kruche:)


trudność: łatwe
czas:

Krówki domowe - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • ½ kostki masła
  • 2 cukry waniliowe

Krówki domowe - PRZYGOTOWANIE:

Do rondla wsypać cukier kryształ, cukry waniliowe, wlać mleko oraz dodać masło.
Następnie składniki gotować na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie, kiedy masa zacznie gęstnieć, zwiększyć ogień i energicznie mieszać, aż masa zacznie nabierać brązowego koloru i będzie coraz bardziej gęsta.
Masa będzie gotowa, gdy będzie kleista i trudno będzie spływać z łyżki.
Przygotować małe foremki (np. foremki od kostek do lodu), zwilżyć je wodą, a następnie gorącą masę wlewać do foremek i odstawić do zastygnięcia.
Kiedy masa zastygnie należy wyciągnąć gotowe cukierki z foremek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Krówki domowe (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2010-09-06 15:23
Dodałam do ulubionych, super sprawa.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-09-06 15:51
Ja, podobnie jak Ewcia, pospiesznie wrzucilam do ulubionych i ktoregos dnia, zrobie je z corka!Dzieki za przepis!
Skomentuj
Oceń:
0
dor.ota

dor.ota

2010-09-06 20:45
fajne i wygląda jak oryginał
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-09-06 20:51
Spadłaś mi jak z nieba.Właśnie szukałam przepisu na krówki.5
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo

2010-09-06 21:11
U mnie tez wyladowaly w ulubionych !
Skomentuj
Oceń:
0
czarownica

czarownica

2010-09-08 17:02
Świetny i prosty przepis u mnie oczywiście też wylądował w ulubionych!:-)
Skomentuj
Oceń:
0
czelka2

czelka2

2013-11-11 15:44
a ja chcialam spytac czy cukier krysztal mozna zastapic jakims zdrowszym?Trzcinowy czy tez ksylitol?
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi

2013-12-30 16:29
czelka2 napisał(a):

a ja chcialam spytac czy cukier krysztal mozna zastapic jakims zdrowszym?Trzcinowy czy tez ksylitol?

myślę, że trzcinowy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Arroz con leche z sosem truskawkowym Miętowo- limonkowe mini serniczki Mus czekoladowo kasztanowy
Serniczki w galaretce Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami  Kasza jaglana z mascarpone i jagodami
Naleśniki z serkiem podane z dżemem i migdałami Czekoladowe founde z owocami Deser lodowy z owocami
Niby serniczki dla alergików  Herbaciana panna cotta z sosem jagodowym Domowy budyń kokosowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane