Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiąca sakiewka wypełniona darami jesieni!

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa

 

  • Kruche ciasto:
  • mąka pszenna - 0,5 szklanki
  • żółtko - 1 szt
  • masło - 1/4 kostki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 1/3 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.Orzechy siekamy. Jabłko kroimy w kosteczkę. Układamy na środku ciasta. Polewamy miodem. Posypujemy cynamonem.Zamykamy "do środka" Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta ( tak jak u mnie ).Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C. Studzimy i bierzemy się za dekorowanie! Tu już możemy śmiało fantazjować!Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia. Smacznego!
Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa
Chrupiąca sakiewka wypełniona darami jesieni!
Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa
Chrupiąca sakiewka wypełniona darami jesieni!
Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa
Chrupiąca sakiewka wypełniona darami jesieni!
Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa
Chrupiąca sakiewka wypełniona darami jesieni!