misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Krucha sałata z mięsem wołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowane składniki sałaty włożyć do salaterki i zmieszać z marynatą. Rostbef pokroić w cienkie paski, jajko obrać, przekroić na ...

Krucha sałata z mięsem wołowym

Składniki:

Krucha sałata z mięsem wołowym

 

  • 1 mała sałata krucha
  • 10 rzodkiewek
  • 1 żółta papryka
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 pęczek liści rukwi siewnej
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2łyżki sfermentowanego koncentratu serwatki
  • 4 łyżki stołowe słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • OPROCZ TEGO:
  • 100g rostbefu w plastrach
  • 1 jajko na twardo

Sposób przygotowania:

Krucha sałata z mięsem wołowym
Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć i rozdrobnić rękami na małe kawałki. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, osuszyć i usunąć szypułki i pokroić w drobną kostkę.
Liście rukwi przebrać, oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w poprzeczne paski.
Wymieszać olej, koncentrat serwatki, około 130ml wody i śmietankę. Dodać pietruszkę i doprawić wszystko solą do smaku.
Przygotowane składniki sałaty włożyć do salaterki i zmieszać z marynatą.
Rostbef pokroić w cienkie paski, jajko obrać, przekroić na 8 części i przybrać nim sałątkę.