Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Krucha szarlotka z antonówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka inspirowana przepisem Ewy Wachowicz- kruche ciasto, kwaśne antonówki i dużo cynamonu. Prosto i pysznie.

Krucha szarlotka z antonówką

Składniki:

Krucha szarlotka z antonówką

 

 

 

  • 6 żółtek średnich jaj

 

 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1,5 kg antonówek

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z antonówką
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Formę do ciasta o wymiarach 24 x 40 cm smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru oraz całe opakowanie cukru waniliowego, a także pokrojone na niewielkie kawałki schłodzone masło i siekamy dokładnie nożem. Pozostały cukier dodajemy do startych jabłek i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy żółtka oraz 100 ml śmietany 30 %. Energicznie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy pozostałą śmietanę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy na cienki placek nieco większy od spodu foremki do ciasta i wykładamy ją na dno, tak aby także lekko zakryć boki. Nakładamy jabłka z cynamonem. Wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Nakłówamy ciasto dosyć gęsto widelcem. Pieczemy w 160 stopniach przez około 55-60 minut. Po ostudzeniu możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

szarlotka