Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krucha tarta jagodowa z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruchutka tarta z leciutką jagodową pianką a całość udekorowana borówkami oraz lawendą i bławatkami.

Krucha tarta jagodowa z borówkami

Składniki:

Krucha tarta jagodowa z borówkami

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 żółtko

Pianka jagodowa

  • 150g jagód
  • 400ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wody

Dodatki

Sposób przygotowania:

Krucha tarta jagodowa z borówkami
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek zagnieć kruche ciasto, gładkie i wyrobione ciasto owiń w folię o włóż do lodówki, schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, ciasto piecz w 180stop przez 30 min.

Oczyszczone i umyte jagody zmiksuj w blenderze, do tak powstałego przecieru jagodowego dodaj cukier i ubitą na sztywno śmietanę, na koniec dolej rozpuszczoną żelatynę.

Na ostudzone kruche ciasto wylej jagodową piankę, udekoruj borówkami i kwiatami, gotową tartę odstaw do stężenia.

Tagi:

tarta borówka