Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Krucha tarta makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekko przerobiłam przepis na makowiec japoński i ta wersja jest smaczniejsza:) mało skomplikowane danie

Krucha tarta makowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucha tarta makowa

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta makowa
Z podanych składników zagnieść ciasto i na 1 godzinę włożyć do lodówki. W tym czasie przygotujemy masę makową. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Do masła dodawać żółtka i ucierać. Dodać po kolei starte jabłka, mąkę i proszek do pieczenia, aromat migdałowy oraz masę makową. Wszystko wymieszać łyżką. Masę delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto rozwałkować i wyłożyć wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelce. Wstawić na 10 minut do 180st C. Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i piec kolejne 30-40 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam do dekoracji masę kajmakową i polewę czekoladową.
Krucha tarta makowa
Tak wyglada w środku. Masa została lekko wilgotna