Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek.

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem

Składniki:

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.

3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.

5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Forma na tartę o średnicy około 25 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.