pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Krucha tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne ciasto, mus jabłkowy i duża warstwa jabłek w cienkich plasterkach. Mocno jabłkowa, winna tarta jabłkowa wspaniale smakująca jeszcze ciepła jaki wystudzona. Można podawać samą lub z gałką lodów waniliowych,bitą śmietaną.

Krucha tarta z jabłkami

Składniki:

Krucha tarta z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z jabłkami
Ciasto:

Mąkę, cukier oraz sól przesiewamy na stolnice, dodajemy posiekane masło i dokładnie wszystko siekamy nożem. Dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 15 min do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką, wylepiamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki na 20 min.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na cieniutkie plasterki ( około 2 mm) Najmniejsze plasterki odkładamy do garnka( około 1/3 wszystkich jabłek). Dodajemy do jabłek w garnku: sok z cytryny, miód, masło i przekrojoną razem z ziarenkami laskę wanilii. Wszystko dusimy, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.Przed wyłożeniem na ciasto rozgniatamy praską na mus.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem ciasto, wykładamy na nie mus jabłkowy i układamy plasterki jabłek.

Pieczemy 35-40 min.