Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek. W tej tarcie wszystko do ciebie smakowo pasuje. Polecam.

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym

Składniki:

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym
1. Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.

3. Krem:

Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników 250ml. Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić. Tartę wtedy należy odstawić do lodówki, żeby śmietanka stężała.

Tagi:

tarty ciasta