femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Krucha tartą z malinową pajęczynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche maślane ciasto do tego mus śmietanowo - serowy i syrop z malin. Coś wyśmienitego. Gorąco polecam!

Krucha tartą z malinową pajęczynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucha tartą z malinową pajęczynką

 

  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

 

  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • 2 łyżki syropu malinowego

Sposób przygotowania:

Krucha tartą z malinową pajęczynką
Do miski przesiej mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i masło roślinne. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite, aksamitne ciasto. Formę do tarty wyłóż pergaminem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wyklej formę do tarty. Ciasto piecz około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto zostaw do wystudzenia.

2 łyżeczki żelatyny namocz w zimnej wodzie, a następnie rozpuść we wrzątku. Do misy miksera wlej szklankę śmietany 36 % i ubij z trzema łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj serki homogenizowane. Całość ubijaj na aksamitną masę. Pod koniec ubijania wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gotową masę odstaw.

Lekko stężoną masę wyłóż na spód tarty. Starannie wygładź. Syrop z malin nabierz do strzykawki i rozprowadź je na wierzchu tarty.

Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.

etap I

Krucha tartą z malinową pajęczynką
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć ciasto.

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć ciasto.

etap II

Krucha tartą z malinową pajęczynką
Blaszkę to tarty wyłóż pergaminem i wylep ją ciastem.

Blaszkę to tarty wyłóż pergaminem i wylep ją ciastem.

etap III

Krucha tartą z malinową pajęczynką
Gotowe ciasto upiecz na złoty kolor i wystudź.

Ciasto piecz na złoty kolor przez około pół godziny.

etap IV

Krucha tartą z malinową pajęczynką
Wszystkie składniki kremu wymieszaj za pomocą miksera.

Śmietanę ubij razem z cukrem pudrem, dodaj serki waniliowe, a na sam koniec rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj.

etap V

Krucha tartą z malinową pajęczynką
Wierzch ciasta dokładnie wyrównaj i ozdób według uznania sokiem z malin.

Wierzch ciasta dokładnie wyrównaj i ozdób według uznania sokiem z malin.