SUPERPRZEPIS

Krucha tarta z mascarpone i truskawkami

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Krucha tarta z mascarpone i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Bardzo prosta w wykonaniu tarta,ale za to bardzo pyszna.Delikatny serek ,truskawki i kruche ciasto to bardzo pyszne połączenie.Polecam do popołudniowej kawki.

Składniki:

Krucha tarta z mascarpone i truskawkami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z mascarpone i truskawkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

2. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut,do zrumienienia.Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.

3. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.

4.Serek mascarpone ucieramy widelcem z cukrem pudrem do smaku i połową truskawek.

5.Serek truskawkowy wykładamy na przestudzone ciasto.Następnie dekorujemy pozostałymi truskawkami.Gotową tartę wkładamy do lodówki do stężenia.
Krucha tarta z mascarpone i truskawkami
Krucha tarta z mascarpone i truskawkami.