Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Krucha tarta z rabarbarem :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak to ja mogę piec - czyli mrożone ciasto kruche .

Krucha tarta z rabarbarem :

Składniki:

Krucha tarta z rabarbarem :

 

  • 1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki pokrojonego obranego rabarbaru
  • papier do pieczenia
  • 1 szklanka grochu, fasoli lub ryżu- do obciążenia papieru do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z rabarbarem :
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ). W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar .Zasypać do połową cukru.Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem. Odsączyć rabarbar .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem i rabarbarem . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut. Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli( to posypałam cytrynowymi groszkami ale to tylko tak dla oka ) Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone francuskie i kruche mogę coś zrobić.