SUPERPRZEPIS

Krucha tarta ze szpinakiem

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Krucha tarta ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Kolejna propozycja na szybki obiad:)

Składniki:

Krucha tarta ze szpinakiem

 

  • szpinak mrożony 400 g
  • ser żółty tarty 150 g
  • szynka dowolna 100 g
  • ciasto kruche 1 opakowanie
  • śmietana do zup i sosów 100 ml
  • masło 1 łyżka
  • sól pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • ser grana padano 2 łyżki - ale można pominąć
  • majonez 2 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:

Krucha tarta ze szpinakiem
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Szpinak- ja użyłam mrożonego, przełożyć do rondla, podgrzewać aż do całkowitego rozmrożenie. Po tym czasie dodać łyżkę masła, szczyptę soli , pieprzu oraz dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Zamieszać. Na końcu dodać ser grana padano. (można pominąć lub zastąpić innym serem). Blaszkę na której będziemy piec, posmarować tłuszczem i wysypać odrobiną bułki tartej. Rozłożyć ciasto. Podpiec 3 minuty . Następnie wyciągnąć, wyłożyć szpinak , odrobinę sera żółtego i kawałki pokrojonej szynki. Piec 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika , posypać pozostałym serem i zapiekać do jego rozpuszczenia ok 2 minuty wystarczą. Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym. Smacznego:)
Krucha tarta ze szpinakiem
blaszkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
Krucha tarta ze szpinakiem
równomiernie wyłożyć przygotowanym szpinakiem i
Krucha tarta ze szpinakiem
na szpinak ułożyć plastry dowolnej wędliny
Krucha tarta ze szpinakiem
gotową tarte pokroić na dowolnej wielkości kawalki