marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche anyżkowe ciasteczka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto odmierzyć,przesiać na stolnicę,posiekać,wyrobić i zagnieść.Rozwałkować ciasto i wykrawać kształty.Kłaść na blach

Kruche anyżkowe ciasteczka.

Składniki:

Kruche anyżkowe ciasteczka.

 

  • 180 g.mąki tortowej,
  • 3-4 żółtka,
  • 150 g.masła,
  • 1/4 szklanki śmietanki 12%,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża szczypta mielonego anyżku,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche anyżkowe ciasteczka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać wprost na stolnicę,dać niecałą kostkę masła i długim ostrym nożem posiekać mąkę z tłusz-
-czem na wiórki.Zsunąć na kupkę,zrobić dołek w środku,wbić żółtka
oddzielone od białek,dać szklankę cukru i torebkę waniliowego,
dodać szczyptę dużą zmielonego anyżku oraz ćwiartkę szklanki śmietanki.Wyrobić ciasto i zagnieść w kulę,wsadzić w worek foliowy i schłodzić w lodówce.Po wyjęciu rozwałkować na stolnicy,
podsypując mąką pod spód,po czym wykrawać foremkami różne kształty,np.gwiazdki.Układać obok siebie na wysmarowanej tłusz-
-czem blasze.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec
15-20 min.Po upieczeniu wystudzić i jeść.