PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Kruche babeczki

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Babeczki z kruchego ciasta z masą kajmakową,orzechami i śmietaną... Idealne:)

Kruche babeczki

Składniki:

Kruche babeczki

 

  • Składniki na około 20 babeczek:

 

  • 30dag mąki pszennej
  • 20dag masła schłodzonego
  • 5dag cukru pudru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do foremek

 

  • Na wypełnienie:

 

  • gorzka czekolada
  • 100g orzechów włoskich posiekanych dość grubo
  • gotowa masa krówkowa lub mleko skondensowane(wcześniej gotowane przez ok 3 godz.)
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 2 śmietan-fixy

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski,dodać schłodzone masło i posiekać nożem.Następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść.Z powstałego ciasta uformować kulę,zawinać w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Stolnicę lekko posypać maką,rozwałkować na niej placek o grubości 3-4mm.Wycinać kółka większe niż średnica foremek.Ciastem wyłożyć foremki wcześniej wysmarowane tłuszczem.Piec 10-15 minut w piekarniku rozgarzanym do 180-200 C.Upieczone babeczki pozostawić we foremkach do wystygnięcia.Przestudzone ostrożnie wyjąć z foremek.Gotowe babeczki wypełniać najlepiej następnego dnia. Wypełnienie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądz mikrofali.Płynną czekoladą wysmarować wewnątrz wszystkie babeczki i poczekać,aż zastygnie(babeczka ma fajną izolację,wypełniona nadzieniem nie namoknie,więc może być przechowywana w lodówce nawet do 2dni).Cukier puder,cukier waniliowy i śmietan-fix wymieszać i dodać do ubijanej śmietany.Babeczki napełniać orzechami,masą krówkową,ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą. Smacznego:)