iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Kruche babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

kruchutkie babeczki z marmoladką morelową , galaretka pomarańczową i bita śmietaną , wspaniały deser dla dużych i małych

Kruche babeczki

Składniki:

Kruche babeczki

 

  • mąka 2 szklanki
  • 2 szt żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • galaretka pomarańczowa
  • marmolada morelowa
  • śmietana 36 % 1/2 litra

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki
Na stolnice przesiewamy mąkę ,dodajemy pokrojone zimne masło i cukier puder, siekamy dużym nożem , dodajemy żółtka i odrobinę zimnej wody . Ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem foremki do babeczek. Wypiekamy babeczki w 190 stopniach do zarumienienie. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i odstawiamy do ostygnięcia. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek , na dno kładziemy po łyżeczce marmolady morelowej. Wlewamy warstwę tężącej galaretki i odstawiamy aż zrobi się twarda. Śmietanę ubijamy z odrobina cukru pudru na sztywno. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na galaretkę . Ozdabiamy perełkami .