czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche babeczki nadziewane budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Babeczki są bardzo pyszne i delikatne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub słodka przekąska na pikniku.

Kruche babeczki nadziewane budyniem

Składniki:

Kruche babeczki nadziewane budyniem

Ciasto:

Masa budyniowa:

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki nadziewane budyniem
1. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić.

2. W 1/3 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko pzestudzić.

Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi.

Piec około 20 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto:

Kruche babeczki nadziewane budyniem
Ciasto rozwałkowac na gr 4mm, wycinać krążki

Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić.

ETAP 2:

Kruche babeczki nadziewane budyniem
Wyciętymi krązkami wylepić dno i boki foremek, nakluć widelcem

Foremki do babeczek (ok. 15 sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem.

Masa budyniowa

Kruche babeczki nadziewane budyniem
Do wylepionych foremek nakładac masę budyniową do 3/4 wysokości

W 1/3 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Nakładać budyń do 3/4 wysokości.

ETAP 4:

Kruche babeczki nadziewane budyniem
Wiezrch babeczek przykryć pozostalymi krązkami, lekko docisnąć brzegi

Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi.

Piec około 20 minut w temp. 180st.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.