lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast ciasta postanowiłam zrobić inny przysmak , mianowicie babeczki kruche do nadziewania , takie do bitej śmietany :)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

 

  • Składniki na kruche babeczki:

 

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • kakao 1 łyżka
  • cukier waniliowy 16 g
  • Składniki na nadzienie:

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami
Nie ma nic trudnego powiem wam po kolei jak zrobić :)Na stolnice wsypujemy mąkę pszenną. Masło siekamy i dodajemy do mąki , teraz razem z mąką siekamy . Dodajemy żółta i cukier puder z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy kakao . Zagniatamy elastyczne ciasto , zawijamy je w folie spożywczą i do lodówki na godzinę . rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki , niczym nie smarowałam ich . Piekłam koło 15 minut w 170 stopniach . Zostawiłam do ostygnięcia . Wlałam schłodzoną śmietanę do miski i zaczęłam miksować . W trakcie miksowania dodałam cukier puder i śmietan fix . Wkładałam ubitą śmietanę do pojemnika do dekoracji i dekorowałam babeczki . Pokroiłam truskawki i w każdą wsadziłam po plasterku. Wstawiłam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.Lepsze w smaku schłodzone :)
Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami
Piekłam koło 15 minut w 170 stopniach . Zostawiłam do ostygnięcia .
Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami
Wkładałam ubitą śmietanę do pojemnika do dekoracji i dekorowałam babeczki .

Tagi:

babeczki