malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kruche babeczki z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo lubię babeczki. Wkłady możemy upiec wcześniej a potem przygotować do nich tylko krem. Są smaczne i tanie.

Kruche babeczki z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki z kremem budyniowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • Masa:
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka cukru.
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 tabliczka czekolady.

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem budyniowym
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej posiekane masło. Wsypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Zagniatamy energicznie ciasto. Porcję masy należy zwinąć dłońmi w kulkę i rozwałkować na płasko. Wykładamy w foremkę. Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru (zostawiamy 3 łyżki cukru). Studzimy go. Masło miksujemy na puszysty krem z cukrem. Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną masę budyniową miksujemy z masłem oraz czekoladą. Szprycką nakładamy krem do babeczek.
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Budyń ugotowany i przestudzony w garneczku
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Masło podczas ucierania z cukrem mikserem
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Budyń podczas łączenia z masłem w dużej misce
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Gotowe i upieczone wkłady przygotowane do napełniania