olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 220
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche ciasto, mocno czekoladowa masa z nutą pomarańczy i misterna dekoracja to mój sposób na wywołanie efektu WOW wśród gości.

Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową

Składniki:

Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową

 

  • Babeczki:
  • 1/4 kostki zimnej margaryny,
  • 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

 

  • Masa czekoladowa:
  • 20 dag czekolady deserowej,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 2 łyżki rumu (lub wódki),
  • łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy.

 

  • Ponadto:
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej z syropu (u mnie domowa),
  • 2 łyżki wiórek czekoladowych.

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową
1. Przygotować babeczki: Mąkę przesiać na stolnicę (lub do miski), dodać proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać zimną margarynę i posiekać ją nożem. Na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez minimum godzinę. 2. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto podzielić na porcję i wylepić nim przygotowane foremki do babeczek (zarówno dno jak i boki). Spód ciasta nakłuć widelcem. Wylepione ciastem foremki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Ostudzić i wyjąć z foremek. 3. Przygotować masę czekoladowo-pomarańczową: czekoladę połamać na drobne kawałki, przesypać do miski i rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej. Likier pomarańczowy połączyć z rumem (wódką) i świeżym sokiem z pomarańczy, dodać do stopionej czekolady i dokładnie połączyć. Przygotowaną masą napełnić babeczki. Wierzch każdej babeczki udekorować skórką pomarańczową i wiórkami czekoladowymi. Odstawić do stężenia.