2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z musem dyniowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Słodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty!

Kruche babeczki z musem dyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki z musem dyniowym

Ciasto kruche

Nadzienie:

  • 300 ml puree z dyni
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • żółty lukier do dekoracji
  • złote perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z musem dyniowym

Ciasto:

Kruche babeczki z musem dyniowym
Składniki ciasta kruchego mieszamy w misce

Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy.

ETAP 2:

Kruche babeczki z musem dyniowym
zagniecione ciasto kruche wkładamy do lodówki

Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto.

ETAP 3:

Kruche babeczki z musem dyniowym
ciastem wylepiamy metalowe foremki do babeczek

Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię.

Nadzienie:

Kruche babeczki z musem dyniowym
jajka ubijamy na pianę dodajemy miód, serek oraz puree z dyni

Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni,

ETAP 5:

Kruche babeczki z musem dyniowym
całość miksujemy na gładką płynną masę

całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut-do zrumienienia. Zimne babeczki dekorujemy lukrem i perełkami.
Smacznego!


Tagi:

dynia