Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kruche babeczki z nadzieniem figowym.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, małe babeczki, rozpływają się w ustach.

Kruche babeczki z nadzieniem figowym.

Składniki:

Kruche babeczki z nadzieniem figowym.

 

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag maki;
  • 20 dag margaryny;
  • 10 dag cukru pudru;
  • 1 żółtko;
  • Masa:
  • 20 dag pokrojonych orzechów;
  • 20 dag margaryny;
  • 8 łyżek cukru;
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki;
  • 30 ml wódki;
  • 1 paczka fig;

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z nadzieniem figowym.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i tłuszcz. Posiekać nożem i dodać żółtko, szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. . Foremki na babeczki nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (najlepiej miedzy dwoma kawałkami folii) i wyłożyć nim foremki. Na ciasto w foremce położyć kawałek folii i wsypać 1 łyżeczkę grochu lub fasoli. Piec w temperaturze 190 o - 200 o C przez 10 -15 min. Masa. Pokroić orzechy i figi. W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier, orzechy, figi, śmietankę, wódkę. Całość zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i wkładać łyżką do wystudzonych babeczek. Udekorować czekoladą.