Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi- są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser do kawy lub herbaty.

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi

Składniki:

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • krem toffi,
  • kakaowa posypka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi

Przygotowanie ciasta

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi
Z podanych składników zagniatam ciasto.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto.

Wykrawanie ciasteczek

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi
Z ciasta wykrawam krążki całe i krążki z dziurką na środku.

Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki.

Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko.

Pieczenie

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi
Ciastka układam na blaszce i piekę na złoty kolor.

Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Sklejanie ciastek

Kruche ciasteczka cytrynowe z kremem toffi
Ciasteczka smaruję kremem toffi i sklejam.

Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam z ciasteczkiem z dziurką. Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką.