angelisiak

angelisiak

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kruche ciasteczka maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, maślane kruche ciasteczka. Proste w przygotowaniu. Idealne dla każdego smakosza.

Kruche ciasteczka maślane

Składniki:

Kruche ciasteczka maślane

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka maślane
Masło posiekać nożem. Dodać do przesianej mąki wymieszanej z cukrem waniliniowym i cukrem pudrem. Wbić 2 jaja, dodać szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić, aż uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Przed pieczeniem podzielić na mniejsze części, wyjmować po kawałku z lodówki, by nie dopuścić do zagrzania ciasta.Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Delikatnie podsypywać mąką, by się nie kleiło. Foremkami wykroić kształty. Piekarnik nagrzać do 180 st C (termoobieg). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 10-15 minut (do lekkiego zrumienienia).Ciepłe można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.