SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka motylki

  • 11
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Kruche ciasteczka motylki Więcej zdjęć (5)

Kształt ciasteczek podpatrzony w internecie, ale przepis oczywiście jest mojego autorstwa. Ciasteczka wyglądają ładnie i są smaczne.

Składniki:

Kruche ciasteczka motylki

 

  • Ciasto ciemne :
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 saszetka czekolady w proszku
  • 1 jajko ( rozmiar L )
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g margaryny Kasia

 

  • Ciasto jasne :
  • 350 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar L )
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 150 g margaryny Kasia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka motylki
Najpierw należy w robocie z nożami do siekania połączyć składniki na oba ciasta oddzielnie. Każde lekko wyrobić ale szybko, włożyć do woreczka i schować na 15 minut do zamrażarki. Potem wyjąc oba ciasta, podzielić na 4 części każde ciasto. Wałkować je osobno na placki o grubości kilku milimetrów.

Potem nałożyć jedno ciasto na drugie, nierówności odciąć a placek powinien mieć kształt prostokąta. Potem przeciąć na pól i każdy kawałek ciast zwinąć w roladki. Obie roladki przyłożyć do siebie łączeniem u góry ma być nie przyklejone do rolady i ciąć na plastry o grubości kilku milimetrów.

Teraz roladki położyć na blacie na płasko i przez środek ścisnąć je tak aby utworzyły coś na kształt motyla. Motylki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15 -17 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka motylki
Etap 1 Przygotwac ciasto przygotować placki a potem roladki
Kruche ciasteczka motylki
Etap 2 Ciąć roladki na platerki i formować motylki
Kruche ciasteczka motylki
Etap 3 Motylki po uformowaniu klaść na blachę
Kruche ciasteczka motylki
Etap 4 Ciasteczka upiec i wystudzić a potem zajadać