agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kruche ciasteczka Wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasteczka wielkanocne

Kruche ciasteczka Wielkanocne

Składniki:

Kruche ciasteczka Wielkanocne

 

  • żółtka 4 szt
  • masa marcepanowa 2 opak
  • sól 1 szczypta
  • masło 100 g
  • mąka pszenna 180 g
  • cukier puder 30 g
  • olejek śmietankowy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka Wielkanocne

W pierwszej kolejności należy przygotować składniki na ciasto kruche.Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól- szczyptę, masło i żółtka jaj ugotowanych na twardo, olejek śmietankowy i przetartych wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię aluminiową, schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy i nadać im kształt owalny (kształt pisanek), poukładać w formie wysmarowanej wcześniej masłem. Tak przygotowane ciastka piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Wyjąć ciastka, ostudzić i udekorować je masą marcepanową w dowolny sposób, należy mieć na uwadze wzory takie jak na pisankach.