Kruche ciasteczka z anyżkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowite ciasteczka z anyżkiem

Kruche ciasteczka z anyżkiem

Składniki:

Kruche ciasteczka z anyżkiem

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • Lukier:
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka anyżku

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z anyżkiem
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier.Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować lukier: białka utrzeć z cukrem na gęstą,pulchną masę,dodając tłuczonego i przesianego anyżku.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć okrągłą foremką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze,polukrować nożem.Piec w gorącym piekarniku ( 220-240s.c) około 10 minut.Wyjąć z pieca,gdy lukier będzie jasnozłoty.

Tagi:

ciastka kruche