iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche ciasteczka z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis można powiedzieć pokoleniowy, przechodzący z kuchni babci, mamy do mojej kuchni. Jedne z najlepszych kruchych ciastek pod słońcem:)

Kruche ciasteczka z cukrem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka z cukrem

 

  • 25 dkg margaryny
  • 20 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z cukrem
Margarynę pokroić w kostkę, posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do margaryny dodać kilka kropli aromatu śmietankowego oraz jajko, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce najmniej 1 godz. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciastka(można użyć dowolnych kształtów foremek choć ja lubię okrągłe), ułożyć je na blaszce. W miseczce ubić dodatkowe jajko z mlekiem, dokładnie posmarować nim ułożone na blaszce ciastka, posypać równą warstwą cukru, warstwa jajka i cukru musi być gruba wtedy po upieczeniu na ciastkach powstanie bardzo fajna słodka skorupka. Pieczemy w temp. 180st do momentu uzyskania złotego koloru, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki bo inaczej przykleją się do niej i przestudzić.
Kruche ciasteczka z cukrem
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką ciastaka
Kruche ciasteczka z cukrem
Ciastka przełożyć na blaszkę, posmarować jajkiem i posypać cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem
Ciastka piec do momentu uzyskania złotego koloru