Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kruche ciasteczka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche domowe ciasteczka idealne na każdą porę

Kruche ciasteczka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z czekoladą

 

  • 1 kostka miękkiej margaryny (np. Kasia lub Palma)
  • 1 szklanka cukru (drobnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z czekoladą
Do miski wsypać mąkę oraz kostkę margaryny. Zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodać resztę składników i dobrze wygnieść przez około 5 min. Przygotowane ciasto formujemy w "batona" i owijamy folią aluminiową. Całość wkładamy do lodówki na około 45 min. Schłodzone ciasto wyciągamy na deskę, rozwijamy z foli i kroimy na medaliony o grubości około 1 cm. Uformowane ciastka układamy na blachę (można podłożyć papier do pieczenia - ciastka nie będą przywierać do blachy), wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 C na około 10 - 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce żeby ciastka nabrały pożądanej chrupkości. Życzymy smacznego !
Kruche ciasteczka z czekoladą
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta
Kruche ciasteczka z czekoladą
Czekolada niezbędny składnik do urozmaicenia naszych ciasteczek
Kruche ciasteczka z czekoladą
Gotowy "baton" owijamy folią aluminiową
Kruche ciasteczka z czekoladą
Schłodzone ciasto kroimy i rozkładamy na blasze