zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kruche ciasteczka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybkie, kruche ciasteczka z czekoladą. Nie wymagają długiego schładzania w lodówce, wystarczy 10 minut. Bo ciasto ma być miękkie.

Kruche ciasteczka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z czekoladą

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 450 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk cukru

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z czekoladą
Do miski robota z nożami do siekania włożyć wszystkie składniki na ciastka oprócz kakao. Zmiksować składniki łączą je, następnie wyjąć na blat i zagnieść ciasto. Włożyć je do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 10 minut. Po 10 minutach miękkie ciasto dzielić na małe porcje, robić kuliki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w rozpuszczalnym kakao i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć je dowolnym przedmiotem ( ciasteczka i tak się lekko rozleją ), wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i piec 20 minut. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
Kruche ciasteczka z czekoladą
Etap 1 w misce robota umieścić wszystkie skladniki
Kruche ciasteczka z czekoladą
Etap 2 zagnieść miękkie ciasto na ciasteczka
Kruche ciasteczka z czekoladą
Etap 3 układać kuleczki ciasta na blasze i spłaszczać
Kruche ciasteczka z czekoladą
Etap 4 upiec ciasteczka i wystudzić a potem zajadać