Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z jagodami
Na ciasto kruche, w misce miksera wymieszaj mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj masło i miksuj aż konsystencja ciasta stanie się ziarnista. Cały czas mieszając dodawaj po trochu wodę, aż z ciasta powstanie jednolita kula – nie za długo. Podziel je na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Można przygotować ciasto 1-2 dni wcześniej. W średniej misce wymieszaj jagody, cukier, sok i skórkę z cytryny, masło i mąkę kukurydzianą. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC i wyłóż na dużą blachę papier do pieczenia. Wyjmij pierwszą połówkę ciasta z lodówki i podziel ją na pół. Rozwałkuj jedną połówkę na posypaną mąką powierzchni i za pomocą wycinaczki wytnij 8 kół. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Następnie na każde wyłóż niewielką ilość nadzienia. Wytnij kolejne 8 okręgów i umieść je na tych z jagodami a brzegi dociśnij widelcem lub innym narzędziem. W każdym ciastku wytnij po 2-3 małe otwory, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Włóż do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać a ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia. Te same czynności powtórz z kolejnymi 3 połówkami ciasta.
marietta