paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kruche ciasteczka z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne ciasteczka na kruchym spodzie z bitą śmietana jagodami i pokruszonymi bezami.

Kruche ciasteczka z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka z jagodami

 

  • jagody świeże
  • bezy niebieskie
  • 200 ml śmietana 18 proc
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukier puder
  • ciasto:
  • 2 sztuki żółtka
  • 125 g margaryna
  • 1 szkanka mąka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukier puder

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z jagodami
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy margarynę i żółtka, zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę którą wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasteczka na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jagody opłukać ci osuszyć. Bezy pokruszyć na małe kawałki. Na zimne placuszki kłaść śmietanę następnie posypać jagodami. Na sam koniec posypać pokruszonymi bezami. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu tak aby bezy nie rozmiękły na śmietanie.
Kruche ciasteczka z jagodami
odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasteczka na złoty kolor.
Kruche ciasteczka z jagodami
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Kruche ciasteczka z jagodami
Na zimne placuszki kłaść śmietanę następnie posypać jagodami. Na sam koniec posypać pokruszonymi bezami.