misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Kruche ciasteczka z kuleczką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Niezwykle dekoracyjne i smaczne kruche ciasteczka z delikatną masą czekoladowo-orzechową wspaniale będą smakowały podane do kawy lub herbaty

Kruche ciasteczka z kuleczką

Składniki:

Kruche ciasteczka z kuleczką

 

  • CIASTO
  • 200 g mąki
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 150g masła

 

  • MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA
  • 1 białko
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g cukru pudru
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • 20 g kakao
  • Szczypta kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z kuleczką
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko i masło. Wyrobić jednolite ciasto (można robotem). Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.



Orzechy wymieszać z kakao i przyprawą do pierników oraz kardamonem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białko ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Wlać powoli chłodną czekoladę dalej ubijając, wsypać orzechy i wyrobić masę zagniatając.



Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać wzory (gwiazdki, kwiatki, kółka). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z masy orzechowej formujemy niewielkie kuleczki i kładziemy na środku każdego ciastka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut.



Przed podaniem można gwiazdki posypać cukrem pudrem (nie jest to konieczne).



SMACZNEGO!