Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kruche ciasteczka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka z rodzynkami

Kruche ciasteczka z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z rodzynkami

 

  • Kostka margaryny (kasia lub palma)
  • Szklanka cukru (drobnego)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 150 g rodzynel

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z rodzynkami
Mąkę oraz margarynę wrzucały do miski, całość zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę składników (rodzynki warto rozkroić na mniejsze kawałki ponieważ możemy mieć problem przy rozcinaniu "batona" na talarki) i zagniatamy. Z zagniecionego ciasta tworzymy "baton" i zawijamy go w folię aluminiową, a następnie wsadzamy do lodówki na 45 min. Po wyjęciu z lodówki rozwijamy baton, i kroimy go na talarki o grubości około 1 cm. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 10 -15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je w chłodne miejsce w celu nabrania chrupkości. Życzymy smacznego
Kruche ciasteczka z rodzynkami
Zagniatamy mąkę oraz margarynę a następnie dodajemy resztę składników
Kruche ciasteczka z rodzynkami
Ciasto zagniatamy w baton i owijamy folią aluminiową
Kruche ciasteczka z rodzynkami
Pokrojone w talarki ciastka układamy na blasze
Kruche ciasteczka z rodzynkami
Gotowe ciasteczka odkładamy w chłodne miejsce

Tagi:

ciastka kruche